Bereiden van producten 

Hieronder leggen wij door middel van filmpjes uit hoe je producten moet wassen en snijden in de keuken. Ook leren wij jou welke kleursnijplanken jullie gebruiken en waarom. Succes!

Mise en place

‘Mise en place’  wordt veel gebruikt in de horeca. Dit zorgt ervoor dat de voorbereidende werkzaamheden duidelijk worden. Het houdt in dat de mensen in de keuken de producten wassen, snijden snijden en ontdooien van de producten op de juiste manier.

Gelukkig hoeven jullie producten niet te ontdooien in de keuken en doen wij als docententeam dat. Wij zorgen ervoor dat de producten klaarliggen, zodat jullie kunnen beginnen met wassen en snijden!

Verschillende snijplanken

Zoals je in de keuken kunt zien, wordt er gebruik gemaakt van verschillende kleuren snijplanken. Zo heb je misschien thuis ook wel een aantal verschillende snijplanken, maar dit heeft een belangrijke reden, namelijk hygiëne.

Op het examen wordt er ook verwacht dat je de juiste snijplanken pakt en hierop snijdt. In het onderstaande filmpje wordt er uitleg gegeven over het gebruik hiervan.

Als je gebruik maakt van een snijplank leg je hier een vochtig doekje onder. Dit doe je, omdat de snijplank dat niet wegglijd. Je doet dit dus voor de veiligheid. Ook zijn er verschillende kleuren snijplanken, maar waar gebruiken we deze voor? In het filmpje hieronder legt mevrouw Wiersma uit waar de kleuren snijplanken voor gebruikt worden. Voordat ze dit uitlegt kun jij een antwoord invullen. Weet jij al waar de kleuren snijplanken voor gebruikt worden?

 

Opdracht 7: Ui snipperen

Bekijk het onderstaande filmpje. Als je het filmpje goed hebt bekeken, ga je in de keuken een ui snipperen. Laat dit beoordelen door de docent.

Opdracht 8: Wortels schillen en brunoise snijden

Bekijk het onderstaande filmpje. Als je het filmpje goed hebt bekeken, ga je in de keuken een wortel schillen en brunoise snijden. Laat dit beoordelen door de docent.

Opdracht 9: Julienne snijden

Bekijk het onderstaande filmpje. Als je het filmpje goed hebt bekeken, ga je in de keuken een wortel julienne snijden. Laat dit beoordelen door de docent.

Opdracht 10: Glaceren

Bekijk het onderstaande filmpje. Als je het filmpje goed hebt bekeken, ga je in de keuken de bereidingstechniek ‘Glaceren’ uitvoeren. Laat dit beoordelen door de docent.

Opdracht 11: Paneren

Bekijk het onderstaande filmpje. Als je het filmpje goed hebt bekeken, ga je in de keuken een stuk vlees paneren. Laat dit beoordelen door de docent.

Opdracht 12: Spuitzak vullen en gebruiken

Bekijk het onderstaande filmpje. Als je het filmpje goed hebt bekeken, ga je in de keuken een spuitzak vullen en oefenen met spuittechnieken. Laat dit beoordelen door de docent.

Opdracht 13: Blancheren

Bekijk het onderstaande filmpje. Als je het filmpje goed hebt bekeken, ga je in de keuken de bereidingstechniek blancheren oefenen. Laat dit beoordelen door de docent.

Opdracht 13: Dresseren

Bekijk het onderstaande filmpje. Als je het filmpje goed hebt bekeken, ga je in de keuken oefenen met dresseren. Laat dit beoordelen door de docent.

Opdracht 14: Roux maken

Bekijk het onderstaande filmpje. Als je het filmpje goed hebt bekeken, ga je in de keuken een roux maken. Laat dit beoordelen door de docent.

Opdracht 15: Au bain-marie smelten

Bekijk het onderstaande filmpje. Als je het filmpje goed hebt bekeken, ga je in de keuken chocolade au bain-marie smelten. Laat dit beoordelen door de docent.